Køberfif: 13 gode råd til boligkøb

Som boligkøber er det afgørende at være godt forberedt, så du ikke forhaster dig i den store beslutning – det giver det bedste køb og boligsalg for alle parter

Vi har samlet 13 køberfif til boligjagten:

 1.  Få din bank til at regne på, hvad du har råd til. Du kan også selv gøre det på  danskebank.dk/bolig, hvor du hurtigt og uforpligtende kan søge om en købsgodkendelse. 
 2.  Snak med familien om, hvad der vægter højt på boligjagten. Eks. er det et hyggeligt byhus eller en landejendom med loft til det blå? Er det gammelt eller nyt, parklignende have eller terrassekrog, plads til børneflok eller hobbies?
 3.  Søg på nettet og spor dig ind på, hvad du får for pengene. Opret søgeagenter.
 4.  Kontakt de markedsledende ejendomsmæglere i byen, kom i køberkartoteket eller følg dem på Facebook. Det er ofte vejen til at spotte de nyeste boliger først.
 5.  Tal allerede nu med en køberrådgiver der kan hjælpe dig under hele købet – det kan være en ejendomsmægler eller en advokat. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du får en køberrådgiver ved din side så tidligt i forløbet som muligt. Det koster selvfølgelig noget, men rådgiveren kan tjene sig hjem mange gange. Læs mere om home Køberrådgivning.
 6.  Tag på Åbent Hus. Det føles mere uforpligtende og det er muligt at se flere boliger og besøge forskellige kvarterer eller byer samme dag. Det giver et bedre overblik over, hvad markedet kan byde på og de forskellige prisniveauer.
 7.  Tjek skolevejen, og hør om kommunen kan passe børnene. Er butikker, afstand til job og transportforhold vigtige? Ændrer ønskerne sig…, så ret til.
 8.  Bestil fremvisning, se og mærk boligen, gå en tur i nabolaget. Passer alt, så gå videre med købet.
 9.  Kig tilstandsrapporten grundigt igennem og få evt. en køberrådgiver, bygningsrådgiver eller håndværker til at se ejendommen med dig.
 10.  Hold hovedet koldt, selv om det er svært ikke at blive revet med, når den rigtige bolig dukker op. Træk på din(e) rådgiver(e), der kan spare dig for mange penge og mange ærgrelser i den afgørende fase
 11.  Afgiv et købstilbud men vær forberedt på, at boligen kan gå din næse forbi. Der er nogle gange flere købere til den samme bolig, og ejendomsmægleren kan ikke love dig boligen; det er helt op til sælger, hvem han eller hun vil sælge til. Hvis du er interesseret i en bolig, så husk at tilbyde sælger det du vil give. Sælger har ikke pligt til at komme med modbud eller til at give dig mulighed for at hæve dit købstilbud eller afholde budrunde.
 12.  Er der OK til alt, så er du klar til at skrive under på en købsaftale. Handlen er først bindende, når sælger har skrevet under. Men husk at få taget forbehold for din banks og din rådgivers endelige godkendelse.
 13. Du kan fortryde købet de næste seks hverdage – men det koster 1 % af købesummen at udnytte sin fortrydelsesret.

Interesseret i at høre mere om køberrådgivning?

Kontakt os helt uforpligtende - og hør om dine muligheder